Skip to main content
Nyheter från Berså.se

Om Stig Lindberg och Berså

By 10 september, 2019augusti 23rd, 2023No Comments

Upphovsmannen till de vackra Berså- och Prunusmotiven vi äger upplåtelsen att ha på våra produkter, Stig Lindberg, föddes 1916 i Umeå, och betraktas som en av Sveriges största och mest omtyckta formgivare genom historien. Han var även känd som barnboksillustratör, och ritade bland annat bilderna till Lennart Hellsings klassiska Nyfiken i en strut med bland andra Krakel Spektakel och Herr Gurka. Lindberg avled 1982 i Italien efter en tids sjukdom, men är genom sina många kreationer garanterad att för evigt leva kvar i den svenska befolkningens hjärtan.

Lindberg benämns som en “fantasimänniska, konstnärspersonlighet, lekfull, påhittig, tusenkonstär, modernist, med en förmåga att kombinera det spirituella och eleganta med det praktiska” av Gustavsbergs porslinsfabrik, dit han 21 år gammal begav sig för att söka sommarjobb.

Vid tiden gick det dåligt för fabriken, som inte ens kunde lova honom en sommarpraktik, men den Lindberg svarade att “om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken!” Och så blev det. Och den unge Stig kom att jobba åt Gustavsbergs ända fram till sin död. Porslinsfabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge imponerades stort av den självsäkra unga mannens naturbegåvning, och efter tolv års samarbete övertog Stig Lindberg det konstnärliga ledarskapet på fabriken.

I början av 1960-talet skapade Lindberg bl.a de numera klassiska mönstren Berså och Prunus, som idag betraktas av många som folkhemssymboler och som ursprungligen avsåg serviser. 1974 upphörde produktionen av serviser med dessa två klassiska mönster, men återupptogs i 00-talet p.g.a. stor efterfrågan från allmänheten.

A3 Present & Inredning har förvärvat rätten att trycka dessa två klassiska motiv på våra hushållsprodukter. De klassiska mönstren hittar du nu även på allt från servetter och tändsticksaskar till bordstabletter, kökshanddukar och kuddfodral. För att ytterligare hålla minnet om denna enastående tusenkonstnärs verk vid liv och för att erbjuda våra kunder moderna produkter som skapar en mysig och nostalgisk atmosfär i hem och vardag.

Du är varmt välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Genom den kommer du bl.a kunna ta del av exklusiva rabatter på våra Bersåprodukter. Bara att anmäla dig som prenumerant ger dig 25% RABATT på vår fina inbundna anteckningsbok.

Klicka HÄR för att komma till anmälningsformuläret för vårt nyhetsbrev.