Berså

Visar 1–12 av 20 resultat

Berså är ett klassiskt och ikoniskt mönster som kännetecknas av sin vita botten och sina distinkta klargröna blad. Bladen, som växer parvis i vertikala rader, skapar ett harmoniskt och stilrent uttryck. Designen, skapad av Krister Karlmark på uppdrag av formgivaren Stig Lindberg under 1960-talet, har blivit en symbol för tidlös skandinavisk design och uppskattas för sin elegans.

Berså produkter

Berså är ett mönster som ursprungligen skapades för serviser av den svenska designern Stig Lindberg år 1960, med hjälp av hans assistent Krister Karlmark. Namnet “Berså” refererar till den svenska termen för en lövsal, ett trädgårdsrum av buskar eller träd. Detta namn fångar essensen av mönstret, som med sina naturinspirerade element skapar en känsla av friskhet och grönska.

Berså-mönstret kännetecknas av en vit botten med stiliserade, klargröna blad som växer parvis i vertikala rader. De rundade bladen skapar ett harmoniskt och repetitivt mönster som är både enkelt och iögonfallande. Bladen är placerade med precision, vilket ger mönstret en geometrisk och modern känsla trots dess organiska tema. Den tydliga kontrasten mellan de gröna bladen och den vita bakgrunden förstärker mönstrets elegans och gör det lätt att känna igen.

Det ursprungliga Berså-mönstret användes främst för att dekorera en geometrisk servis, men dess popularitet har gjort att mönstret har spridits till en rad andra produkter. Idag finns Berså-mönstret på många olika typer av varor, från textilier och heminredning till köksredskap.